BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

26 November 2011

Modul DPA & Aku

Dari dulu kawan2 aku selalu tanya, "apa faedah hang amik modul OBS, Polis, Bomba, & Tentera waktu DPA dulu? Dah gian nak jadi askar sangat, pi la masuk tentera!!"... Aku memang xnampak apa relevannya.. Opp.. Lupa.. DPA tu adalah Diploma Pengurusan Awam, kursus 6 bulan utk PTD baru..


Memang, dulu aku xterpikir langsung apa ke pekdahnya dok join turun laut, padam api, masuk hutan, squat jump bagai... Yg aku tau, dok bengang dgn instructor tentera mcm nak lempaq dia masuk sungai.. Huhuhu..


Memang manusia xkan sedar sebetulnya.. Sampai laa harini, aku perasan ada satu nilai sebenarnya daripada segala pengalaman aku waktu DPA dulu...


Semua modul2 kat DPA tu memerlukan kudrat tenaga yg kuat, over the limit omputih kata.. Tiba2 hang yg xdak ilmu berenang disuruh kayak pusing Pulau Pangkor apa ke hey yob!! Tp pokok pangkalnya hang sebenarnya dah diasuh utk menjadi seorang yg tahan ujian..


Harini, baru la aku sedar, dengan kerja yang aku buat, penatnya, xcukup tidonya, kurang makannya, terasa mcm xmenimbulkan beban pun utk aku... Toksah tipu la.. Sapa yg xpenat.. Start bangun pukul 5pagi, tidoq balik pukul 3pagi.. Bangun balik pukul 5pagi... Peeehhh.. Gila ka apa??


Tapi, aku pun syukur, sebab rasanya aku xmanja pada badan sendiri.. Aku xmerungut kerja yg penat. Aku boleh handle kerja2 yg patutnya dibuat 3-4orang. Aku rasa boleh cope dgn beban yang aku dapat utk kerja yg aku tgh buat...


Alhamdulillah... Mungkin inilah sebabnya mengapa aku ditakdirkan menjadi PTD... :)


Published with Blogger-droid v2.0.1

3 comments:

MaMa IdRaKi said...

i like!! =)

wak gelas said...

wak pon penat jugakkk... eeee wak dh datang niii nk komen komennnn..........

eT said...

xper...ada la hasil nnti...